Thursday, May 21, 2009

PERISTIWA DI MAHKAMAH SIANG TADI

Kes : Rayuan Zambry untuk mengetepikan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim pada 11 Mei yang mengesahkan status Datuk Seri Ir Mohamad Nizar sebagai Menteri Besar Perak

Tarikh :
21.5.2009
Hari : Khamis
Tempat : Putrajaya
Mahkamah : Mahkamah Rayuan
Hakim : Datuk Md Raus Sharif
Datuk Zainun Ali
Datuk Ahmad Maarop
Peguam Zambry: Datuk Cecil Abraham
Peguam Ir Nizar: Sulaiman Abdullah
Peguam Pencelah: Tan Sri Abdul Gani Patail[9.30 am] - Mahkamah Rayuan memulakan sidang untuk mendengar penghujahan peguam-peguam Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Peguam Zambry, Datuk Cecil Abraham memulakan penghujahan. Tiada suatu yang baharu diutarakan. Sama sahaja dengan hujah dalam Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 11 Mei lalu. Beliau merujuk kepada bilangan kerusi DUN Perak yang dikatakan sudah memberi sokongan majoriti mudah (simple majority) kepada BN. Dr Zambry tidak hadir di mahkamah dan dipercayai berada di Teluk Intan. Peguam Negara juga tidak kelihatan di dalam mahkamah.

[12.10 pm] - Perbicaraan disambung kembali dan bilamana panel hakim membenarkan Peguam pencelah yang mewakili Zambry mengemukakan hujahnya. Pada satu masa, Ghani Patail telah ditegur apabila beliau salah menafsirkan maksud Menteri Besar pada artikel 10 Undang-undang Tubuh Kerjaan Negeri Perak. Panel tiga Hakim menjelaskan tafsiran sebenar Menteri Besar menurut artikel itu ialah Menteri Besar bersama Exconya. Sesudah Peguam Negara menyelesaikan hujahnya dijangka akan disambung oleh ketua panel Peguam Datuk Seri Nizar iaitu Sulaiman Abdullah.

[1.10 pm] - Peguam Nizar, Suiaiman Abdullah meminta penangguhan sidang dan bersambung kepada jam 2.00 petang bagi makan tengahhari dan rehat. Sementara itu sekitar jam 10.00 tadi kelihatan Exco Haram, Hamidah Osman bersama sekitar 10 orang lelaki bersongkok tinggi sampai di sini dan beredar setelah mahkamah ditangguh dan mungkin akan muncul semula sekitar jam 2.00 petang nanti.

[2.10 pm] - Sebentar tadi peguam Datuk Seri Nizar, Sulaiman Abdullah memulai hujah dengan penuh keyakinan meneruskan perbicaraan sessi petang yang ditangguhkan tadi. Pada sessi petang ini Peguam Negara (AG) masih tidak muncul dalam kamar bicara. Mereka yang kelihatan cuma Timbalan dan Peguam-Peguam dari Pejabat Peguam Negara.

[3.30 pm] - Peguam Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Sulaiman Abdullah berhujah sekiranya hujah peguam Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, Datuk Cecil Abraham dan peguam pencelah, Tan Sri Gani Patail diterima, Perdana Menteri boleh disingkir oleh Yang Dipertuan Agong kerana tidak mendapat sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional “Sekiranya Sultan mempunyai kuasa untuk menyingkir, sekiranya ada, ia semestinya terletak dibawah Artikel 18 tetapi jelas tidak ada! Tidak juga terdapat di mana-mana!” "Hanya satu sahaja cara untuk menyingkir Menteri Besar iaitu dengan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri," hujah Sulaiman di depan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan sebentar tadi.

[3.40 pm] - "Tidak timbul persoalan Nizar perlu menghantar surat perletakan jawatan kerana undi tidak percaya tidak pernah dibuat," hujah Sulaiman Abdullah. Penghujahan peguam Datuk Seri Nizar Jamaluddin nampak lebih konsisten dan mempunyai fakta yang kukuh serta berlandaskan perlembagaan.

[3.45 pm] - Hujah Sulaiman Abdullah lagi: "Kami bukan menyanggah kuasa Duli Yang Maha Mulia Sultan tetapi adalah tidak masuk akal untuk mengatakan Nizar sudah hilang kepercayaan dan terus menyuruhnya meletakkan jawatan."

[4.00 pm] - Sulaiman Abdullah berhujah Datuk Seri Nizar Jamaluddin menghadap Sultan Perak untuk memohon pembubaran DUN mengikut peruntukan Perkara 36(c) Undang-Undang Tubuh Perak, bukan mengikut Perkara 16 (6) seperti yang dihujahkan Datuk Cecil Abraham. Sulaiman meminta para hakim supaya tidak terpengaruh dengan keputusan penghakiman yang lepas-lepas.

Sulaiman Abdullah selesai berhujah. Ranjit Singh pula memulakan hujah menyokong hujah-hujah Sulaiman. "Apa yang difikirkan oleh Tuanku semasa pertemuan tersebut tidak penting. Apa yang difikirkan oleh Nizar itu yang relevan," kata beliau.

[4.12 pm] - Ranjit Singh sudah selesai berhujah. Sekarang Datuk Cecil Abraham membuat penggulungan bagi pihak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir. Di luar mahkamah penyokong kedua-dua pihak mula bergerak ke arah Bilik Bicara 3 Mahkamah Persekutuan.


[4.15 pm] - Datuk Cecil Abraham berhujah terdapat lebih daripada satu cara menyingkir Menteri Besar dan bukannya melalui undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri sahaja.

[5.12 pm] - Selepas sehari bersidang dan mendengar kedua-dua hujah peguambela Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Datuk Seri Dr.Zambry Abd Kadir akhirnya Mahkamah Rayuan akan beri keputusan berhubung rayuan Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir pada pukul 3.30 petang esok. Sementara itu anggota media dari dalam dan luar negara didapati sedang berasak-asak di ruang mahkamah untuk hadir sidang akhbar Datuk Seri Nizar Jamaluddin. Dalam pada itu ketika ditanya oleh wartawan, Nizar penuh yakin dengan keputusan yang bakal dibuat oleh mahkamah petang esok.

PADA MALAM JUMAAT INI MARILAH SAMA-SAMA KITA BERDOA AGAR ALLAH MEMBUKA PINTU HATI PARA HAKIM BERKENAAN AGAR MEMBUAT KEPUTUSAN MENYEBELAH KEPADA PIHAK YANG BENAR DALAM PERJUANGAN. ALLAHU AKBAR!


No comments:

Post a Comment