Saturday, August 22, 2009

UMNO KHIANATI MELAYU DAN ISLAM

Sekali pandang, isu tuduhan pengkhianat kepada Anwar hanya bersifat serangan peribadi. Namun jika diteliti secara mendalam, isu ini sengaja ditimbulkan dan dijangka akan terus didendangkan selama sekurang-kurangnya 2 tahun setengah.

Umno/BN sudah mengkaji bahawa mereka sangat sukar untuk mendapat sokongan non-Melayu pada dua tiga penggal pilihanraya akan datang. Maka peluang yang mereka ada ialah sokongan Melayu. Justeru kini mereka mengorak langkah untuk memainkan isu-isu kemelayuan dan agama bagi mendapatkan sokongan orang Melayu.

Sedikit sebanyak, mereka telah berjaya mendapat tambahan undi Melayu dalam beberapa PRK setelah bermain dengan isu perkauman ini. Kini mereka semakin giat mempromosikan isu kononnya PAS diperkudakan oleh Dap untuk memecahbelahkan orang Melayu, PAS menggadai prinsip perjuangan Islam, PAS bekerjasama dengan penentang Islam, PAS kerjasama dengan Anwar yang merupakan pengkianat Melayu.

Justeru isu ini dilihat bukan sekadar serangan ke atas batang tubuh dan peribadi Anwar. Ia lebih merupakan strategi politik untuk mengalihkan sokongan orang Melayu daripada PAS dan PKR kepada Umno/BN.

Hakikatnya, Umno/BNlah yang telah khianati bangsa dan bahasa Melayu serta agama Islam sejak merdeka. PAS tidak pernah jadi kerajaan di peringkat federal. Yang jadi kerajaan ialah Umno dan BN. Yang menggubal dasar ialah mereka. Bukan kita. Justeru yang menghapuskan kedudukan baik orang Melayu adalah mereka, bukan kita.

Berikut ialah 17 pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu dan Islam (banyak lagi yang lain, sekadar menyebut 17 sahaja yang disenaraikan oleh Datuk KJ):

1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu.

2. Melemahkan sistem kehakiman negara.

3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu.

4. Memperkenalkan PPSMI; menghapuskan bahasa Melayu.

5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.

6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.

7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu.

8. Persempadanan semula pilihanraya pada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.

9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.

10. Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.

11. Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.

12. Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby,Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.

13. Memetik kenyataan Mufti Perak, Datuk Harussani 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.

14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.

15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.

16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.

17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.No comments:

Post a Comment